Hieronder een recent voorbeeld van de wekelijkse nieuwsbrief. Meld je hier aan om de nieuwsbrief te ontvangen.


REKENKAMER ONDERZOEKT AMSTERDAMS FIETSBELEID

Deelonderzoeken richten zich op op fietsvriendelijke kruispunten en op maatregelen om diefstal tegen te gaan. De Rekenkamer wil documenten analyseren, maar misschien ook kruispunten observeren.

Rekenkamer


WOB-VERZOEK VAKANTIEVERHUUR AFGEWEZEN

Iemand heeft bij de gemeente Amsterdam een wob-verzoek ingediend naar gegevens over de aanpak van illegale vakantieverhuur, uitgesplitst naar postcode. De gemeente stelt dat de gegevens niet in een kant-en-klaar document beschikbaar zijn en dat ze daarom niet verplicht is om ze te verstrekken.

Maar vervolgens stelt de gemeente dat ze toch zal proberen de vragen per mail te beantwoorden, omdat ze ‘wel graag burgers [wil] informeren als zij vragen hebben’. Gevolg van deze werkwijze is dat de gegevens niet op de website van de gemeente worden gepubliceerd.

vakantieverhuur


TECHWERKERS ORGANISEREN ZICH - OP KICKSTARTER

Werknemers van Google, WeWork, Kickstarter, en andere bedrijven ontwikkelen materiaal om techwerkers te organiseren. «From Facebook Trust and Safety analysts, to Google contractors, to Lyft drivers, to Amazon engineers- every employee deserves a legal framework to challenge authority and hold companies accountable.»

Het materiaal wordt verspreid via crowdfundingplatform Kickstarter. Laat dat nou net een bedrijf zijn dat vakbonden agressief bestrijdt. Waarom dan toch dit platform gebruiken? Iets subversievers kon ik niet bedenken, antwoordt initiatiefnemer Clarissa Redwine.

Campagne, waarom Kickstarter, union busting


XKCD

Maak grafieken in de stijl van de xkcd-cartoons (‘a webcomic of romance, sarcasm, math, and language’). Gebouwd met de grafiekbibliotheek d3.js.

chart.xkcd, xkcd


AUSTRALIË: STEMFRAUDE BIJ VOGEL-VAN-HET-JAARVERKIEZING

«After running our analysis, it is clear that automated voting was conducted for three birds – the rainbow lorikeet, the cockatoo, and then the black-throated finch, with unusual spikes in the number of votes received per minute from the same origin […] we’ve removed around 4,000 votes, and will continue to check for suspicious activity as the poll continues.»

Met grafiek. Plus een beknopte historische analyse van pogingen om vogel-van-het-jaarverkiezingen te manipuleren.

Stemfraude