Hieronder vind je een recent voorbeeld van de maandelijkse nieuwsbrief. Meld je hier aan om de nieuwsbrief te ontvangen.

Gegevens verzamelen

Discoleaks

Dat U2 en de Rolling Stones via Nederland belasting ontwijken is bekend, maar ook artiesten als George Harrison, Ringo Starr, Giorgio Moroder en Soft Cell (althans, de uitgever van Soft Cell) hebben hier hun auteursrechten gestald, vaak met hulp van trustkantoor Intertrust. Dat blijkt uit een onderzoek van Henk Willem Smits en Remy Koens van Follow the Money.

FtM gebruikte de albumdatabase Discogs (ook handig voor het analyseren van Sevillanas, maar dat terzijde) om de BV’s en NV’s te achterhalen waar de muziekrechten zijn ondergebracht. Vervolgens probeerden ze die organisaties te vinden in het Handelsregister van de KvK. Probleem is dat het Handelsregister niet compleet is: «Handelsregisterhistorie, jaarverslagen en oprichtingsaktes zijn vaak niet meer te vinden, ook niet na een handmatige zoektocht door KvK-medewerkers.»

Omvang smeercampagne

Het Duitse onderzoeksjournalistieke platform Correctiv heeft via Crowd-Recherche de omvang proberen bloot te leggen van een smeercampagne tegen Die Grünen (via Winny de Jong). Anonieme ondernemers en andere geldschieters hebben naar schatting zeker een half miljoen euro gestoken in een campagne met billboards waarop de partij in verband wordt gebracht met «ecoterreur» en heimatfeindlich wordt genoemd.

Correctiv riep volgers op om foto’s en locaties van deze affiches op te sturen, wat ruim ruim 3.500 voorbeelden opleverde, relatief vaak in Nordrhein-Westfalen. Eigenlijk hadden ze nog moeten checken wat de geografische spreiding van hun volgers op Twitter is: wie weet hebben ze gewoon veel volgers uit Nordrhein-Westfalen en verklaart dat waarom ze veel voorbeelden uit die deelstaat opgestuurd kregen.

Persoonsgegevens

Persoonsgegevens witwassen

We don’t sell your data, beloven veel bedrijven. Strikt genomen klopt dat misschien, maar in de praktijk kunnen hun klanten wel degelijk tegen betaling toegang krijgen tot je persoonsgegevens. Ze betalen om advertenties te tonen aan personen die aan een bepaald profiel voldoen, schrijft Alfred Ng van the Markup.

Wat betekent dat? «The advertisers aren’t paying for that data, per se; they’re paying for the right to show an advertisement on a page you visited. But they still get the data as part of the bidding process, and some advertisers compile that information and sell it, privacy advocates said.»

Algoritmes reguleren

Algorithmic disgorgement

De Amerikaanse consumentenwaakhond FTC wil harder optreden tegen misbruik van gegevens (pdf, via Melissa Heikkilä). Daarbij hanteren ze het uitgangspunt dat bedrijven niet mogen profiteren van gegevens die ze illegaal hebben verzameld, maar ook niet van de algoritmes die ze daarmee hebben ontwikkeld. De FTC wil hiermee een boodschap geven aan bedrijven die gebruik maken van illegaal verkregen gegevens: Not worth it.

Een voorbeeld is een bedrijf dat foto’s en video’s had gebruikt om gezichtsherkenningsmodellen en algoritmes te ontwikkelen. Met het bedrijf werd een schikking getroffen waarin staat dat ze niet alleen de gegevens moeten verwijderen, maar ook de algoritmes en modellen die ze ermee hebben ontwikkeld.

China reguleert algoritmes

China heeft ambitieuze plannen om aanbevelingsalgoritmes te reguleren, met een sterke normatieve insteek. Zo moeten ze mainstream value orientations bevestigen en positieve energie verspreiden. Interessant is wat er staat over het gebruik van algoritmes om arbeid te organiseren. Deze algoritmes moeten werknemersrechten beschermen, bijvoorbeeld als het gaat om beloning en arbeidstijden.

Veel van de voorgestelde regels zijn nogal algemeen geformuleerd en lijken ruimte te bieden voor willekeur bij de interpretatie. Tegelijk is het interessant dat er stelling wordt genomen over de sociale gevolgen van de manier waarop algoritmes worden gebruikt (voorstel, via Kendra Schaefer).

AP zoekt technoloog

De Autoriteit Persoonsgegevens wil blijkbaar meer technische expertise ontwikkelen. Voor de functie technoloog zochten ze een ‘technisch onderlegde enthousiasteling’ die zich gaat verdiepen in thema’s als connected cars, de manier waarop online advertenties worden verkocht, gezichtsherkenning en datalekken (de vacature is inmiddels verlopen). Worker Info Exchange, een Britse organisatie die platformwerkers ondersteunt, hoopt dat dit betekent dat de AP ook capaciteit gaat ontwikkelen om bedrijven als Uber en Deliveroo aan te paken.

Wanneer ben je trouwens technoloog? Waarschijnlijk als je verstand hebt van technologie en je collega’s niet: «Puur technische bedrijven hebben vaak geen functies met de naam ‘technoloog’.»

In beeld gebracht

Illustraties bij artikelen over AI

De BBC heeft genoeg van de «stock photos of shiny gendered robots, glowing blue brains or the Terminator» waarmee artikelen over kunstmatige intelligentie worden geïllustreerd. Ook al omdat dit soort clichématige illustraties vooroordelen kunnen bevestigen.

De BBC ziet de oplossing in het ontwikkelen van nieuwe, betere stockfoto’s. Misschien zouden ze zich moeten afvragen waarom je überhaupt stockfoto’s bij artikelen zou moeten plaatsen.

In kaart gebracht

Kaart met tijdschaal

Een kaart uit 1945 drukt afstanden uit in reistijd, waarbij een fietssnelheid van 8 mph wordt aangehouden (via Arnold_Platon).

Onveilige fietsroutes

RTL heeft onveilige fietsroutes voor schoolkinderen in kaart gebracht. Met gegevens van de DUW konden ze inschatten hoeveel scholieren een bepaalde fietsroute gebruiken. Dat hebben ze gerelateerd aan het aantal ongelukken waar jonge fietsers bij betrokken waren. Ze hebben dat ook weer in verband gebracht met kenmerken van de route, zoals de maximumsnelheid.

De conclusie: zorg voor een vrijliggend fietspad. Lukt dat niet, verlaag dan de maximumsnelheid naar 30 km/u. Op wegen met gemengd verkeer en een maximumsnelheid van 50 of 60 km/u gebeuren twee tot drie keer zoveel ongelukken met jonge fietsers, als op routes met een vrijliggend fietspad.

Op deze kaart kan je onveilige routes bekijken (de kaart reageert soms een beetje langzaam). Opvallend is dat verschillende ponten over het IJ ook onveilig lijken te zijn.

Wolga

Een prachtige flow map uit 1911 laat de belangrijkste vervoerstromen over spoor en water in Rusland zien (via Sandra Rendgen / dfedman). Wat eruit springt is het belang van de Wolga voor onder meer het vervoer van olie en de vlotterij. De kaart is gemaakt door de inlichtingendienst van het Amerikaanse leger.

Dat Sandra Rendgen de kaart retweet hoeft niet te verbazen gezien haar onderzoek naar flow maps en meer specifiek de kaarten van Charles-Joseph Minard.