Hieronder vind je een recent voorbeeld van de nieuwsbrief die maximaal één keer per week verschijnt. Meld je hier aan om de nieuwsbrief te ontvangen.


OPEN DATA KVK: DAT KAN BETER

Vier jaar geleden publiceerde de Kamer van Koophandel een set ‘open data’ uit het Handelsregister. Inmiddels is die dataset uitgegroeid tot twee miljoen jaarrekeningen. Het pijnlijke is alleen: je hebt er eigenlijk niets aan, omdat essentiële informatie ontbreekt. Dat kan beter, zo lijken nu ook EZK en KvK te vinden. Ze zijn een consultatie gestart over een ‘datavisie’ voor het Handelsregister.

In Groot-Brittannië zijn gegevens over bedrijven al beschikbaar als open data, en regelmatig komen er voorbeelden langs die het belang daarvan illustreren. Zo onthulde de BBC een netwerk van tienduizenden mini umbrella companies waarmee belastingen worden ontweken bij uitzendwerk.

«It wasn’t until his payslip arrived that he noticed something odd was happening. He had not been paid by G4S or HR GO, the agency that recruited him. Instead, he had been paid by a company he had never heard of. He looked it up on Companies House [de Britse tegenhanger van de KvK] and found it had been only set up a month before he had started his job - and its director was from the Philippines.»


CIJFERS OVER DIVERSITEIT

De ophef over de Diversiteitsbarometer van het CBS illustreert dat er (politieke) keuzes schuilgaan achter de manier waarop gegevens worden verzameld, geanalyseerd en gepubliceerd. Gerwin van Schie doet onderzoek naar de manier waarop cijfers over etniciteit en ras worden verzameld. Over de ‘Leefbaarometer’ van het ministerie van BZK: «Dat is een soort PVV-politiek verpakt in een neutraal jasje.»


LAAT-MIDDELEEUWSE REISPLANNER

Een groep onderzoekers heeft een kaart gemaakt waarop je een route kan plannen over het wegennetwerk uit 1500. Over Amsterdam-Berlijn doe je te paard veertien dagen en twee uur; onderweg passeer je 15 tolstations. Overigens loopt de route wel over Flevoland, maar dat komt misschien omdat het premoderne wegennetwerk in Nederland nog niet compleet is. (via weeklyOSM)


CIRKELGRAFIEKEN

Rosamund Pearce van de Economist legt uit waarom cirkelvormige grafieken vaak een slecht idee zijn, ook al zien ze er misschien aardig uit. Niet alleen zijn ze vaak lastiger te lezen dan een gewone staafdiagram; ze nemen ook onnodig veel ruimte in. Het artikel gaat niet in op spindiagrammen.


TRACK DE POSTBODE

Apple verkoopt sinds kort de AirTag (kritiek), een tracking device die je bijvoorbeeld kan gebruiken om je sleutels makkelijk terug te vinden. AirtagAlex heeft zo’n ding in een envelop gestopt. Van Apeldoorn gaat de envelop naar Zwolle en Deventer en daarna weer naar Apeldoorn. «Vervolgens kreeg ik onderweg terwijl de postbezorger ermee liep nog een paar updates door en ik kon dus zien dat hij steeds meer in de buurt kwam, en twee uur later werd het envelopje bij mij thuis in de brievenbus gestopt.»


HOE UBER CHAUFFEURS TRACKT

Uber volgt chauffeurs via hun telefoon, zogenaamd om fraude op te sporen. Daarbij gaat van alles mis, met als gevolg dat mensen hun baan en inkomen verliezen. Worker Info Exchange - een organisatie die werkers ondersteunt in hun strijd met de algoritmes van hun baas - analyseerde de locatiegegevens om te laten zien wat er fout gaat. «However, when we mapped the Driver Online/Offline data onto the Detailed Device Data, we found that it only matched the activity of Device 1. (Fig.2).»