Hieronder een recent voorbeeld van de wekelijkse nieuwsbrief. Meld je hier aan om de nieuwsbrief te ontvangen.


STEMFRAUDE IN BEELD

Als je verkiezingsuitslagen vervalst, dan kan dat patronen achterlaten in de gegevens die je met grafieken zichtbaar kan maken. Fascinerend. (via @maartenzam)


HOE KAARTEN MIGRATIE FRAMEN

De Correspondent laat zien wat het effect is van keuzes bij de opmaak van kaarten. «Waar het misgaat, is als kaarten wél als neutrale waarheid worden geïnterpreteerd. Niet als een maar als het model van de werkelijkheid. En precies dat gebeurt met veel kaarten in het gepolitiseerde migratiedebat.» (via Rick)


TIJDELIJKE FIETSPADEN IN KAART BRENGEN?

In veel landen worden tijdelijke fietspaden aangelegd vanwege corona. Op het Duitse Open Street Map-forum wordt gediscussieerd of deze in kaart gebracht moeten worden. Uitgangspunt: alleen als ze er voor langere tijd zullen liggen (‘maar dan heb je een Kristallkugel nodig’), waarbij een vuistregel van 6 maanden geldt. «Es wäre schon doof, wenn ein offline-Router einen Sonntags-Radler über eine Hauptverkehrsader schickt, weil da mal eine (temporäre) Pop-Up-Lane gemappt/installiert war.»

Sommige tijdelijke fietspaden in Berlijn liggen op routes waar echte fietspaden gepland zijn. In Stuttgart zou de planning zijn dat de paden tot oktober blijven liggen. In Amsterdam is het weer zo dat het opheffen van fietspaden ‘in elk geval tot 31 oktober’ duurt.


SUBSIDIE VOOR BUSINESS AVIATION

Voor wat het waard is: het lijkt erop dat bedrijven als Exxaero (Eindhoven) en Vistajet (Malta) inderdaad subsidie hebben ontvangen op basis van de NOW-regeling.


UPDATE: TWITTERVOORSPELLING CDA

Vorige week wierp ik de vraag op of je met Twitter kan voorspellen wie de lijsttrekkersverkiezing van het CDA gaat winnen. Inmiddels is er een tussenstand. De voorspelling zat in de buurt, maar was niet heel nauwkeurig.