Hieronder een recent voorbeeld van de wekelijkse nieuwsbrief. Meld je hier aan om de nieuwsbrief te ontvangen.


ONBESPIED OVER STRAAT

Amsterdam wil «een data-economie die uitgaat van digitale rechten, waarin data over de stad in het publieke domein gedeeld of gebruikt worden en waarin Amsterdammers en Amsterdamse organisaties iets te zeggen hebben over de data die hen beschrijven.» Dat moet ook gevolgen hebben voor bedrijven die in Amsterdam actief zijn.

Zo zijn er bedrijven die ‘meer weten over de stad dan de gemeente en dit willen inzetten om publieke taken uit te voeren’, zoals Google en telecombedrijven. De gemeente wil niet afhankelijk zijn van monopolisten en gaat daarom op zoek naar alternatieven, zoals zelf gegevens verzamelen of kijken of je ook zonder gegevens je doelen kan bereiken. In contracten met leveranciers komt verder te staan dat verzamelde gegevens eigendom worden van de gemeente.


BEDREIGD WEGENS COORDINATEN

Een gezin in Dronten wordt al jarenlang regelmatig bedreigd, schrijft de NOS. «Veel mensen die digitaal opgelicht zijn, komen in hun zoektocht naar het postadres van een internetsite vaak uit bij de coördinaten 52°30 0 N, 5°45 0 E. Want als de fysieke locatie niet bekend is, wordt de locatie van het middelpunt van Nederland doorgegeven. En dat is precies de plek waar het gezin Huijbregts woont.»

Klinkt dat bekend in de oren? Dat kan kloppen. Bijna 5 jaar geleden maakte journalist Kashmir Hill een uitgebreide reportage over precies hetzelfde probleem: «How an internet mapping glitch turned a random Kansas farm into a digital hell.»


KRANTENARCHIEF DELPHER UITGEBREID

Er zijn 65 duizend kranten aan Delpher toegevoegd. Bijvoorbeeld de Vrije Socialist, ooit opgericht door Ferdinand Domela Nieuwenhuis, waarin je kan lezen over de teloorgang van de 1-meitraditie met haar oproepen tot een algemene werkstaking: «Gesmoord zijn de fiere leuzen en verstikt zijn strijdwil, stoutmoedigheid en durf. Dat alles hebben de arbeiders vergokt aan het parlementair hazardspel.»

Naast nieuwe titels zijn ook oude edities toegevoegd van een aantal kranten die al in het archief waren opgenomen, zoals de Volkskrant. Momenteel bevat de website overigens een waarschuwing dat de toevoeging heeft geleid tot een storing, waardoor er problemen kunnen zijn met de weergave van nieuwe kranten.