Hieronder een recent voorbeeld van de wekelijkse nieuwsbrief. Meld je hier aan om de nieuwsbrief te ontvangen.


SCRAPING EN GEZICHTSHERKENNING

Vorige week had Kashmir Hill van de NYT een waanzinnig verhaal over iemand die 3 miljard foto’s van sociale-mediasites verzamelde met behulp van een web scraper, een programmaatje dat automatisch informatie van websites verzamelt. «He invented a tool that could end your ability to walk down the street anonymously, and provided it to hundreds of law enforcement agencies.»

Vorig jaar bepaalde een Amerikaanse rechter dat Linkedin niet mag verhinderen dat een bedrijf zijn website scrapet. Die uitspraak werd als overwinning gezien door digital rights advocates, maar is de keerzijde dat de privacy wordt opgeofferd? Of zit het probleem niet zozeer in het scrapen, maar in de manier waarop de informatie wordt gebruikt? Interessante discussie.

Tiffany C. Li, Annemarie Bridy


LEGITIEME SCRAPERS

Niet alleen omstreden bedrijfjes maken gebruik van web scraping. Het CBS bijvoorbeeld gebruikt scrapers om winkelprijzen bij te houden. En de gemeente Amsterdam gebruikt een scraper om inzicht te krijgen in de werkwijze van Airbnb.


AMSTERDAM ONDERZOEKT GEZICHTSHERKENNING

Verschillende Amerikaanse lokale overheden hebben gezichtsherkenning in de ban gedaan en de EC overweegt een tijdelijk verbod op gezichtsherkenning in de openbare ruimte. Vorig jaar heeft Marleen Stikker Amsterdam uitgedaagd om ook een verbod in te stellen.

Op 13 februari presenteert Amsterdam een onderzoek naar ‘de technische, ethische en juridische aspecten van gezichtsherkenning’. Van de 98 mensen die naar de bijeenkomst gaan, hebben er 52 een foto met een herkenbaar gezicht geüpload.


WORLD TOUR

Wat bedoelen artiesten als ze het over een world tour hebben?