Nieuwsbrief

Hieronder een recent voorbeeld van de wekelijkse nieuwsbrief. Meld je hier aan om de nieuwsbrief te ontvangen.


FTM EN PAJ MAKEN WOBPROCEDURE TRANSPARANT

Follow the Money en Platform Authentieke Journalistiek hebben een omvangrijk wob-verzoek ingediend over de verwevenheid van Shell en de overheid. Interessant is dat ze het wob-proces transparant maken: je kan de voortgang volgen en alle ontvangen documenten worden meteen online gezet. Inmiddels hebben ruim 1.500 mensen zich aangemeld als ‘volger’.

Dashboard


WEGLAKKEN GEVISUALISEERD

Afgelopen week werd het Muellerrapport gepubliceerd, maar sommige passages waren weggelakt. Zowel de WSJ als Flowing Data kwamen op het idee om het rapport te visualiseren als een reeks thumbnails van de pagina’s, waardoor je in één oogopslag ziet in welke delen van het rapport het meest is gelakt. Je kan erop wachten dat wobbesluiten op deze manier gevisualiseerd gaan worden.

Ondertussen is er een variant op de Taylor Swift as over het Muellerrapport.

Flowing Data, WSJ, Taylor Swift as


ONGELIJKHEID EN BELASTING GEVISUALISEERD

Interessante manier om het effect van belastingen op inkomensverschillen te laten zien. Je moet wel even kijken voor je snapt hoe de grafiek werkt.

Gini


CBS OPEN DATA IS BOOMING

Het aantal opvragingen van open data is enorm toegenomen en dat lijkt te maken te hebben met het gebruik van CBS-gegevens in apps. Met de grafiek is wel iets raars aan de hand. Tot eind 2016 werden maar een paar honderd keer per maand gegevens opgevraagd via de CBS-website, is dat niet een beetje weinig? Navraag leert dat het CBS een onderscheid maakt tussen ‘open data’ en ‘niet-open data’ (als ik het goed begrijp gaat het in wezen om dezelfde gegevens, maar zit het verschil in de vorm waarin ze worden aangeboden). Helaas zijn cijfers over opvragingen van niet-open data nog niet gepubliceerd.

CBS


‘MAAR WE VOLDOEN ZO TOCH AAN DE WET’

Open State, Pointer en de Volkskrant hadden er een flinke klus aan om verkiezingsuitslagen per stembureau gepubliceerd te krijgen. «Open State pleit voor een wettelijke verplichting voor gemeenten om de verkiezingsuitslagen op volgens één standaard en op een centrale plek beschikbaar te stellen als open data. Bij voorkeur via de Kiesraad.»

Uitslagen


VERKIEZINGSKAART: COMBINATIES VAN PARTIJEN

Op m’n verkiezingskaart kan je nu ook combinaties van partijen vergelijken. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in de geografische spreiding van PVV + 50PLUS + SP versus GroenLinks + D66.

Verkiezingskaart