Hieronder een recent voorbeeld van de wekelijkse nieuwsbrief. Meld je hier aan om de nieuwsbrief te ontvangen.


AMSTERDAM: MEER WOB-AMBTENAREN

Amsterdam gaat meer wob-ambtenaren aannemen, meldt Villamedia op gezag van burgemeester Femke Halsema. «De hoofdstad ontvangt ongeveer 100 wob-verzoeken per week die vrijwel allemaal zeer ruim geformuleerd zijn en dus voor veel werk zorgen.»

Wob-specialist Roger Vleugels plaatst vraagtekens bij dat getal. Op basis van de besluiten die zijn gepubliceerd op de website van de gemeente, schat hij dat het er 20 keer minder zijn. Maar eerder meldde de gemeente dat er 626 wob-verzoeken zijn ingediend in het jaar 2016; dat zou dus inderdaad neerkomen op ruim honderd per week. Het publiceren van wob-besluiten is haperend op gang gekomen. Blijkbaar wordt nog steeds een deel van de wob-besluiten niet gepubliceerd.

UPDATE - oeps, pijnlijke rekenfout. 626 / 52 is natuurlijk geen honderd...

Villamedia, Vleugels, achtergrond


AMSTERDAM GAAT DOCUMENTEN OVER SHELL PUBLICEREN

Een van de wob-verzoeken die Amsterdam ontving komt van het Platform Alternatieve Journalistiek en gaat over de verwevenheid tussen overheden en Shell. Amsterdam weigert het verzoek te behandelen, omdat het te omvangrijk en onvoldoende gespecificeerd zou zijn. Maar tegelijk kondigt de gemeente aan dat ze uit eigen beweging ‘zoveel mogelijk informatie over Shell’ openbaar gaat maken, ‘op basis van de criteria van de Wet Open Overheid’.

Besluit (pdf), college, Shell papers


PYTHON

Guido van Rossum legde ooit de basis voor Python, één van de meestgebruikte programmeertalen. Hij had ideeën over wat er beter kon: «Zo vond ik dat de grammatica van programmeertalen gemakkelijker moest - door meer woorden te gebruiken en minder cryptische symbolen. En ik wilde een taal die beter kon samenwerken met andere software op de computer», vertelt hij in een interview in het Parool.

Wel pijnlijk dat de beeldredactie een stockfoto uitkoos met de verkeerde programmeertaal.

Python


HET EINDE VAN DE PAPIEREN KAART (4)

De eigenaar van de Amsterdamse reisboekenwinkel Pied à Terre gaat wat anders doen en doet de winkel over aan Scheltema. Niet dat de winkel slecht loopt, al weet je nooit wat de toekomst brengt. Denk aan de gevolgen van gratis internetroaming in Europa: «Nooit gedacht dat zoiets invloed zou hebben op de verkoop van kaarten bijvoorbeeld. Iedereen gebruikt nu Google Maps.»

Parool, NRC


SELECTEER ALLE VAKKEN MET VERKEERSLICHTEN

Recaptchas zijn sowieso irritant, maar hier claimt iemand een Nederlandstalige opdracht te krijgen op een Engelstalige website. Het is de moeite waard om door de reacties te scrollen. Op een screenshot zie je in zachtblauwe letters de term ‘Inloggen’ en iemand herkent het lettertype van KLM. KLM belooft het uit te zoeken.

Internet of Shit