Nieuwsbrief

Hieronder een recent voorbeeld van de wekelijkse nieuwsbrief. Meld je hier aan om de nieuwsbrief te ontvangen.


ANONIEM DOOR DE STAD FIETSEN KAN NIET MEER

Het FD ging op pad met de Amsterdamse chief technology officer Ger Baron. Ze voelden zich bespied door tramhaltes en brughuisjes. Sensoren en camera’s van energiedistributeur Liander, Waternet, de politie en het openbaar vervoer. En dan zijn er nog particuliere camera’s: «De meeste werken met wifi. In principe kun je ze hacken en meekijken op straat […] Als je er eenmaal op gaat letten, zie je ze overal.»

FD (pdf)


VOORWAARDEN VOOR BEDRIJVEN ALS UBER

Amsterdam wil meer grip op mobiliteitsgegevens om te voorkomen dat aanbieders zoals Uber met hun eigen dataverzameling de markt gaan domineren. De gemeente wil afspreken met aanbieders dat ze hun data delen en daarbij invulling geven aan uitgangspunten als privacy, cybersecurity en verantwoord datagebruik. Interessant is dat de gemeente ook voorwaarden wil gaan stellen op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

Smart mobility


WET OPEN OVERHEID UITGESTELD

De wet moest een verbeterde opvolger worden van de Wob. Journalisten waarschuwden echter in april dat er van de beoogde verbeteringen weinig meer over is.

Overheid, VVOJ


OUDE STATLINE UIT DE LUCHT

Eind 2017 is Statline - de website die toegang biedt tot CBS-cijfers - vernieuwd. De oude versie bleef al die tijd ‘als service’ beschikbaar, maar sinds afgelopen donderdag is ze alsnog uit de lucht.

Statline, achtergrond