Hieronder vind je een recent voorbeeld van de nieuwsbrief die maximaal één keer per week verschijnt. Meld je hier aan om de nieuwsbrief te ontvangen.


CHART EMOJI

Waarom is een grafiek met een stijgende lijn rood? Het antwoord komt uit Japan, blijkbaar. Alternatieve verklaring: Apple was testing you to see if you notice or not.


DOORING

Moet er een tag worden toegevoegd aan Open Street Map voor fietspaden waar je vlak langs geparkeerde auto’s rijdt? Op die manier zou je fietsers kunnen waarschuwen, zo is het idee. In de reacties: dan zou je ook de parkeerplaats moeten taggen zodat je automobilisten kan waarschuwen dat ze op moeten passen bij het openen van hun portier (via weeklyOSM).


CORONASTATISTIEKEN

In zijn rubriek Alledaagse Wetenschap besteedt NRC-journalist Karel Knip deze week aandacht aan coronastatistieken (betaalmuur). Over de vraag of het zinvol is dat elke fluctuatie in de coronacijfers als nieuws wordt gebracht: «Zelfs forse afwijkingen van het weekgemiddelde kunnen betekenisloos zijn.» En over het feit dat het RIVM geen voortschrijdend gemiddelde publiceert: «Waarom het instituut dat doet weten we niet, misschien wordt er gedacht dat het publiek het anders niet snapt.»


FREEDOM IS SLAVERY

Staaltje doublethink: ‘niet-coöperatieve gezichtsherkenning’ kan wellicht een bijdrage leveren aan de vrije samenleving. Althans, zo interpreteert Beveiligingnieuws een TNO-rapport.