Hieronder een recent voorbeeld van de wekelijkse nieuwsbrief. Meld je hier aan om de nieuwsbrief te ontvangen.


30 KM

Er gaan steeds meer stemmen op om de maximumsnelheid in steden naar 30 km te verlagen. Dat groeiende draagvlak zie je vast terug in de verkeersbesluiten, dacht ik. (En voor de liefhebbers: verkeersbesluiten scrapen.)


KAUWGOMJOURNALISTIEK

De Volkskrant schrijft over de groeiende rol van platforms die zich bezighouden met onderzoeksjournalistiek, zoals Investico en Follow the Money (FtM). Onderzoeksjournalistiek kost veel tijd en is dus duur. Investico laat zich subsidiëren. FtM is daar van afgestapt: «als dat de basis van je verdienmodel is, ben je te afhankelijk van grote geldschieters». In plaats daarvan hebben ze abonnees.

Mooi voorbeeld hoe je dingen uitzoekt: «We kregen het advies in zo veel mogelijk zaken een pakje kauwgom te kopen en te kijken welke bv op het kassabonnetje stond.»


RECHTZAAK TEGEN KVK

De KvK voert een publieke taak uit, maar gebruikt tegelijk het Handelsregister voor commerciële doeleinden, en heeft daarbij een monopolie voor zichzelf gecreëerd. Andere aanbieders van bedrijfsgegevens, zoals Graydon en Companyinfo, vinden dat niet ok en stappen naar de rechter. Bij wijze van achtergrond hier een oud artikel over hoe de KvK over open data denkt.


EXCELFOUT MET GROTE GEVOLGEN

Onlangs werden 15 duizend Britse coronagevallen tijdelijk over het hoofd gezien omdat een oud excelformaat was gebruikt. Aanvankelijk werd er lacherig over gedaan, ook al omdat de fout snel weer werd rechtgezet. Maar onderzoekers hebben het voorval gebruikt als een soort natuurlijk experiment om de effectiviteit van contact tracing vast te stellen.

De Excelfout zorgde vooral in bepaalde regio’s voor vertraging in de opsporing van contacten. In die gebieden was er een drastische toename van coronabesmettingen en doden, aldus de onderzoekers. Het zou kunnen gaan om tweeduizend extra doden, al zeggen ze erbij dat het moeilijk is om de precieze omvang accuraat te schatten (via).