Hieronder een recent voorbeeld van de wekelijkse nieuwsbrief. Meld je hier aan om de nieuwsbrief te ontvangen.


TIJDELIJKE FIETSPADEN OP GOOGLE MAPS

Fietsen is inmiddels zo populair dat Google er steeds meer een markt in ziet. Ze zouden bezig zijn om honderdduizenden fietspaden toe te voegen aan Google Maps, inclusief, zo lijkt het, de tijdelijke fietspaden die worden aangelegd vanwege corona. Eerder was er discussie bij Open Street Map of het zin heeft om tijdelijke fietspaden in kaart te brengen.

Verder heeft Google in tien steden informatie toegevoegd over de beschikbaarheid van huurfietsen. «That’s handy for users, but it’s also handy for Google’s bottom line, seeing as one of the ways that Maps makes money is through API and partnerships with other businesses, like these bikeshare companies.»

Overigens zegt Google dat er veel meer gezocht wordt op onderwerpen die met fietsen te maken hebben. In Nederland lijkt dat maar gedeeltelijk op te gaan. Elke zomer stijgt het aantal zoekopdrachten naar fietsenwinkels. Dit jaar begon de stijging iets abrupter, kort na de coronamaatregelen half maart.


‘JOURNALISTIEK WORDT INGEHAALD DOOR ANDERE DATA-ONDERZOEKERS’

Journalisten laten kansen liggen als het gaat om data-onderzoek, stelt zoekspecialist Henk van Ess. Voor een deel wordt dat opgepakt door organisaties buiten de journalistiek: «Greenpeace heeft een onderzoeksteam, de Deutsche Bank heeft een eigen nieuwsroom ingericht en de FNV leidt mensen op in bronnenonderzoek.»


OVERHEIDSCOMMUNICATIE VIA FACEBOOK

«Maar het is niet alleen irritant: het is ronduit van de zotte dat onze overheid primair publiceert op een platform dat geld verdient aan de persoonsgegevens van alle Nederlanders, met en zonder account. Facebook is er niet voor de overheid of voor jou. Facebook is er voor de adverteerders. […] We hebben de minister-president daar net een DM over gestuurd, maar nog niets teruggehoord,» aldus Bits of Freedom.


SCHAALVERGROTING

Aanklacht uit 1974 tegen schaalvergroting van ziekenhuizen: het AMC neemt ongeveer evenveel ruimte in als de Sint Pieter in Rome, het Escorial in Madrid, het stadhuis van Stockholm, het Parlementsgebouw in Londen en de Opera in Parijs samen.