Hieronder een recent voorbeeld van de wekelijkse nieuwsbrief. Meld je hier aan om de nieuwsbrief te ontvangen.


COMPUTERS EN BURGERRECHTEN

In de jaren zeventig al verscheen in Amerika het rapport Records, computers, and the rights of citizens, met aanbevelingen die doen denken aan de huidige AVG. Let ook op de fantastische omslag.

Records


HET EINDE VAN DE PAPIEREN KAART (1)

Geoscience Australia stopt met het publiceren van papieren kaarten. Omdat de vraag ernaar is ingezakt, maar ook omdat ze moeten bezuinigen. Niet iedereen is daar blij mee. Een kaartverkoper: People can’t get the big picture by looking at their phone. En een gids is gehecht aan de papieren kaart: They are a beautiful thing. I have them on my wall at home.

De kaarten van Geoscience Australia zijn wel gratis digitaal beschikbaar. De meest gedetailleerde zijn 1 op 50.000, en slechts een deel van Australi√ę is op die schaal beschikbaar. De dichtbevolkte gebieden langs de kust zijn relatief gedetailleerd in kaart gebracht, maar ook een strook door het midden van het land. Geen idee waar dat mee te maken heeft.

ABC, 1:50.000


HET EINDE VAN DE PAPIEREN KAART (2)

De Belgische krant De Morgen sluit hier mooi op aan met een ode aan de papieren kaart. Maar wie heeft nog kaarten in zijn auto liggen? De gps is keizer geworden. En dan zwijgen we nog over Waze, een nog betere uitvinding voor de gehaaste chauffeur. Het nadeel is dat we het overzicht en ons ruimtelijk gevoel kwijt zijn. Vraag iemand om van Zelzate naar Aarschot te rijden en hij of zij zou het begot niet meer weten. Vroeger zat de gps in ons hoofd. Straks zal de satelliet zelfs het verkeersbord overbodig maken. De gps toont je letterlijk hoe je moet rijden. We zijn volgzame schapen van de digitale herder. Al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat het een geweldige ­uitvinding is.

De Morgen, via


NEDERLAGEN

Intrigerende grafiek: het Institute for Government heeft voor Britse regeringen het aantal nederlagen in het Lagerhuis in kaart gebracht, afgezet tegen de tijd. Intrigerend bijschrift ook: Note that some non-whipped or partially-whipped votes may be included in this data.

IfG