Hieronder een recent voorbeeld van de wekelijkse nieuwsbrief. Meld je hier aan om de nieuwsbrief te ontvangen.


WANDELVERBINDINGEN

Een Britse geograaf heeft het initiatief genomen voor een overzicht van de beste wandelverbindingen tussen woonplaatsen. De insteek is praktisch: hoe kom je van A naar B en vermijd je daarbij wegen zonder stoep of onnodige omwegen. Ze zijn dus niet per se op zoek naar scenic routes. 700 vrijwilligers hebben inmiddels ruim zevenduizend routes beschreven. Er wordt nog gewerkt aan een kaart waarop de routes te vinden zullen zijn.


CONNECTED SCATTERPLOT

Een connected scatterplot is een minder bekend grafiektype, waarmee je kan laten zien hoe de relatie tussen twee verschijnselen zich over de tijd ontwikkelt. De tijd krijgt geen eigen as, maar wordt weergegeven door de ‘route’ tussen punten. Vaak moet je even goed kijken voor je begrijpt hoe je de grafiek moet lezen. Zelf heb ik het grafiektype een keer gebruikt om de relatie tussen huizenprijzen en inkomens te laten zien (met een animatie die helpt om het verloop van de tijd zichtbaar te maken).

Misschien is een connected scatterplot niet altijd een goed idee, maar Maarten Lambrechts heeft een voorbeeld waar dit grafiektype echt tot z’n recht komt. In een twitterdraad laat hij zien hoe je van een lijngrafiek (met tijd op de x-as) tot een connected scatterplot komt; hoe je die grafiek moet lezen en welke conclusies dat oplevert.