Artikelen in categorie: howto

Internetconsultaties vaak tijdens vakantie

4 september 2022 - Met het Pythonpakket internetconsultatie kan je gegevens over internetconsulaties downloaden en analyseren. Hieronder twee voorbeelden van wat je ermee kan.

Verkeersbesluiten scrapen

28 november 2020 - Voor een artikel over 30 km was ik op zoek naar verkeersbesluiten waarin de maximumsnelheid wordt aangepast. De besluiten worden gepubliceerd op officielebekendmakingen.nl. Het downloaden van de resultaten van een zoekopdracht is niet zo’n probleem. Om vervolgens de relevante gegevens uit de html te halen is wat lastiger.

Adressen koppelen aan wijken of buurten

9 september 2018 - Het CBS heeft uitgebreide gegevens (selecteer thema Nederland regionaal) op wijk- en buurtniveau. Soms kan het handig zijn om adressen te koppelen aan de bijbehorende wijk of buurt. Daar komt wel wat bij kijken: adressen geocoden (of coördinaten opzoeken bij het Kadaster) en vervolgens die lokaties weer koppelen aan de shapefile van de Kernkaart wijken en buurten.

Hoe exporteer je fietsknooppunten naar je Garmin

13 maart 2016 - Fietsknooppunten zijn handig. Je kijkt van te voren langs welke knooppunten je wilt fietsen, schrijft de nummers op een briefje en dat plak je met doorzichtige tape op de bovenbuis van je frame. Maar soms missen er bordjes en raak je de weg kwijt. In het ergste geval raak je hopeloos verstrikt in een troosteloze buitenwijk van Almere.

Hoe maak je een kaart met Qgis en gegevens van het CBS

29 december 2013 - De kaart hierboven laat zien hoe ver inwoners van Amsterdamse buurten gemiddeld van dichtstbijzijnde zwembad wonen (achtergrond; klik de kaart voor een grotere versie). Hoewel de buurt- en wijkgegevens van het CBS in een gebruiksvriendelijke vorm worden aangeboden kostte het me enige moeite om er een kaart van te maken met het open sourceprogramma Qgis (informatie over Qgis hier). Voor anderen die tegen dezelfde knelpunten aanlopen zet ik hieronder stap voor stap op een rij hoe ik het heb aangepakt (ik gebruik Qgis 2.0.1 voor de Mac, wellicht dat sommige details in Windows anders werken).