Hoe zet je OpenStreetMap op je Garmin

31 juli 2012

Simpel

De oorspronkelijke versie van dit artikel (die hieronder nog altijd te vinden is) beschreef hoe je OpenStreetMap-kaarten op je computer installeert en vervolgens kopieert naar je Garmin. Maar als je je routes maakt op de routeplanner van de Fietsersbond of op andere sites zoals Route (Falk) of Strava, dan is het eigenlijk niet meer nodig om de kaart op je computer te installeren. Je kan dan een kaart van OpenFietsMap rechtstreeks op je Garmin zetten en dat is een stuk simpeler:

Zie wel de waarschuwingen op de site van OpenFietsMap over het installeren van verschillende kaarten tegelijk.

Oude versie van dit artikel

OK, misschien ben ik nu een Fred maar ik heb een fietscomputertje gekocht. Zonder kaart, want ik had gelezen dat je gratis en legaal kaarten van OpenStreetMap kan gebruiken, waar bovendien ook nog eens een speciale fietsversie van bestaat. Het viel me nog niet mee om die kaarten gebruiksklaar te krijgen. Garmin gaat ervan uit dat je al weet waar je mee bezig bent (bovendien willen ze natuurlijk liever dat je hun kaarten koopt). Gelukkig zijn er online de nodige adviezen en tooltjes te vinden. Hieronder beschrijf ik stap voor stap hoe ik de kaarten aan de praat heb gekregen op de Mac. Laat het vooral weten als je een eenvoudigere of betere manier weet.

Memorycard

Misschien een open deur, maar op het apparaat zit maar weinig geheugenruimte. Zorg dus voor een memorycard met flink wat GB’s.

Programma’s installeren

Installeer de volgende Garminprogramma’s: MapInstall / MapManager, BaseCamp (een programma waarmee je routes uit kan zetten) en als je toch bezig bent, Training Center (dit heb je niet nodig om kaarten te installeren maar kan je t.z.t. gebruiken om je fietstochten te analyseren). Installeer daarnaast JaVaWa GMTK, dit heb je straks nodig om naam en id van kaarten aan te passen om te voorkomen dat ze elkaar overschrijven.

Kaarten downloaden

Op verschillende plaatsen worden kant-en-klare kaarten aangeboden voor de Garmin.

Als de kaart is gedownload nog even dubbelklikken om te unzippen.

Installeren op je computer

 1. Open het programma BaseCamp.
 2. Klik in de menubalk op ‘Kaarten’. Er verschijnt een dropdown waarin te zien is welke kaarten beschikbaar zijn; in eerste instantie is dat waarschijnlijk alleen een weinig gedetailleerde wereldkaart.
 3. Selecteer in het dropdownmenu ‘Info over geïnstalleerde kaarten’.
 4. Klik ‘Aangeven in Finder’.
 5. Zoek de gedownloade kaart op en dubbelklik. MapInstall wordt geopend.
 6. Klik ‘Installeren’.
 7. Klik ‘Sluit’.
 8. Sluit alle Garminprogramma’s (BaseCamp, MapInstall).
 9. Open het programma JaVaWa GMTK. In het scherm zie je als het goed is de geïnstalleerde kaart staan. Als je eerder al kaarten hebt geïnstalleerd dan krijg je misschien een foutmelding te zien. Selecteer de kaart door hem aan te klikken en klik in de menubalk op ‘Repareer’ om dit te verhelpen.
 10. Selecteer de kaart door hem aan te klikken.
 11. Klik in de menubalk op ‘Extra’.
 12. Selecteer in het dropdown-menu ‘Kaartnaam en ID wijzigen’.
 13. Pas de ID en de namen aan. Voor de ID geldt dat deze uniek moet zijn. Voor de namen: kies namen die begrijpelijk zijn (bv ‘Fietskaart Nederland’). N.B. deze stap maakt het niet alleen makkelijker om de juiste kaart terug te vinden, maar is daarnaast noodzakelijk als je meerdere OSM-kaarten wil installeren. Als je dit niet doet, dan zal de nieuwe kaart namelijk de oude overschrijven.
 14. Klik ‘Wijzig’.
 15. Sluit het programma JaVaWa GMTK af.
 16. Open het programma BaseCamp.
 17. Klik in de menubalk op ‘Kaarten’ en controleer in het dropdownmenu of de nieuwe kaart hier zichtbaar is en de goede naam heeft gekregen.

Installeren op je Garmin

Afhankelijk van de kaarten die je wil installeren kan deze stap uren duren. Het programma geeft een waarschuwing van de tijd die het ongeveer kan duren.

 1. Open het programma MapInstall.
 2. Selecteer je Garminapparaat.
 3. In het scherm worden de beschikbare kaarten getoond.
 4. Klik eventueel op ‘Aanpassen’ als je niet alle kaarten wil installeren en/of als je kaarten die al op je Garmin staan wilt verwijderen.
 5. Klik ‘Kaarten versturen’.

Dit alles met dank aan Lambertus die de kant-en-klare kaarten aanbiedt, JaVaWa en natuurlijk de vrijwilligers van OpenStreetMap en OpenFietsMap.

UPDATE - Naar aanleiding van tips op het forum van OpenStreetMap heb ik een link naar OpenFietsMap en naar VeloMap toegevoegd, waar ook kant-en-klare kaarten worden aangeboden.

31 juli 2012 | Categoriën: fiets, garmin, howto, maps