Verkeersbesluiten scrapen

28 november 2020 - Voor een artikel over 30 km was ik op zoek naar verkeersbesluiten waarin de maximumsnelheid wordt aangepast. De besluiten worden gepubliceerd op officielebekendmakingen.nl. Het downloaden van de resultaten van een zoekopdracht is niet zo’n probleem. Om vervolgens de relevante gegevens uit de html te halen is wat lastiger.

Locaties omzetten naar gemeentenaam

30 augustus 2020 - Laatst moest ik voor een paar duizend locaties de bijbehorende gemeentenaam opzoeken. Dat was niet voor het eerst en waarschijnlijk ook niet voor het laatst, dus ik heb een Python package gemaakt.

Kan Twitter voorspellen wie de lijsttrekker van het CDA wordt

5 juli 2020 - Het CDA kiest een nieuwe lijsttrekker. De stemming begint op 6 juli en sluit op 9 juli om 12 uur (update: 11 juli om 12 uur). De grafiek hieronder laat zien hoe vaak de kandidaten genoemd worden op Twitter (de gegevens worden elk uur bijgewerkt). Maar zegt dat ook iets over wie er gaat winnen?

Crisis

24 mei 2020 - Ik heb geteld hoeveel krantenartikelen met de term ‘crisis’ zijn verschenen sinds de 19e eeuw.

Trams, fietsen en de omvang van de stad

1 maart 2020 - Sneller vervoer zorgde dat mensen verder van hun werk konden wonen, en dat zorgde weer dat steden konden groeien. Maar Amsterdam begon al te groeien voordat de trams geëlektrificeerd werden en de fiets populair werd. Hoe zit dat?