Gemeenten en sociale media

16 november 2022

Veel gemeenten communiceren wel via Facebook, Twitter of Whatsapp, maar nog niet via Signal of Mastodon. Dat blijkt uit een inventarisatie van de contactpagina’s van grote gemeenten.

UPDATE 13 augustus 2023 - Een aantal maanden later is de situatie niet wezenlijk veranderd, maar enkele dingen vallen op:

Hieronder een bijgewerkte versie van het originele artikel:

De grafiek hierboven laat zien welke platforms de 32 grootste gemeenten vermelden op hun contactpagina’s.

Alle gemeenten vermelden Facebook en Instagram; de meeste noemen Twitter en twintig noemen Whatsapp. Amsterdam is de enige gemeente die verwijst naar Mastodon. Op dit moment lijkt geen enkele grote gemeente structureel gebruik te maken van Signal om met bewoners te communiceren.

Sociale media op contactpagina’s gemeenten

AmsterdamInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsappYoutubeMastodon
RotterdamInstagramFacebookTwitterLinkedinYoutube
's-GravenhageInstagramFacebookTwitterLinkedinYoutube
UtrechtInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsappYoutube
EindhovenInstagramFacebookTwitterLinkedinYoutube
GroningenInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsapp
TilburgInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsappYoutube
AlmereInstagramFacebookTwitterLinkedinYoutube
BredaInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsapp
NijmegenInstagramFacebookTwitterLinkedin
ApeldoornInstagramFacebookTwitter
ArnhemInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsapp
HaarlemInstagramFacebookTwitterLinkedin
HaarlemmermeerInstagramFacebookTwitterWhatsapp
EnschedeInstagramFacebookTwitterLinkedinYoutube
AmersfoortInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsappYoutube
ZaanstadInstagramFacebookWhatsapp
's-HertogenboschInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsapp
ZwolleInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsapp
LeeuwardenInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsapp
ZoetermeerInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsapp
LeidenInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsapp
EdeInstagramFacebookTwitterLinkedinYoutube
MaastrichtInstagramFacebookTwitter
DordrechtInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsapp
WestlandInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsapp
Alphen aan den RijnInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsappYoutube
AlkmaarInstagramFacebookTwitterLinkedin
EmmenInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsappYoutube
DelftInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsappYoutube
VenloInstagramFacebookTwitterLinkedinYoutube
DeventerInstagramFacebookTwitterLinkedinWhatsappYoutube

Als gemeenten een platform op hun contactpagina vermelden dan betekent dat niet per se dat ze via dat platform ook op berichten reageren; soms is het alleen mogelijk om de gemeente te volgen. Verder gebruiken sommige gemeenten een eigen app om met bewoners te communiceren.

Achtergrond

Er is discussie over de vraag of overheden nog gebruik moeten maken van de sociale-mediaplatforms van grote techbedrijven.

Zorgen over Facebook - Vorig jaar concludeerde de Duitse gegevensbeschermingsautoriteit dat de overheid niet langer gebruik zou moeten maken van Facebook, vanwege de manier waarop dit bedrijf omgaat met persoonsgegevens (de toezichthouder is hierover nog in discussie met de regering).

Na vragen van de Tweede Kamer heeft de Nederlandse regering onderzoek laten doen naar de manier waarop Facebook omgaat met persoonsgegevens. Tot 11 november kon moederbedrijf Meta reageren op de bevindingen. Afhankelijk van de reactie kan de overheid besluiten om niet langer gebruik te maken van Facebook.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen hoopt dat het bedrijf zich ‘verbetert’ zodat gemeenten actief kunnen blijven op Facebook. Ook andere platforms worden tegen het licht gehouden. De regering wil verder bevorderen dat publieke instellingen gebruikmaken van alternatieve communicatie, sociale media en clouddiensten die worden ontwikkeld in Europees verband.

Mastodon als alternatief voor Twitter - Sinds Elon Musk de leiding heeft bij Twitter, is er nieuwe belangstelling voor Mastodon. Mastodon geeft gebruikers meer controle en heeft geen advertenties. Het bestaat uit een netwerk van servers dat niet in handen is één persoon of bedrijf.

De Europese toezichthouder voor de gegevensbescherming heeft een Mastodonserver opgezet voor gebruik door EU-instellingen. De Duitse gegevensbeschermingsautoriteit heeft hetzelfde gedaan voor Duitse overheidsinstellingen. De Nederlandse regering is ook bezig met het opzetten van een Mastodonserver.

Signal als alternatief voor Whatsapp - Enkele gemeenten hebben beleid vastgesteld om bij voorkeur Signal te gebruiken in plaats van Whatsapp, maar dat betreft dan niet de communicatie met bewoners.

Een voorbeeld is Amsterdam. In een motie van Elisabeth IJmker (GroenLinks) e.a. heeft de raad gevraagd om gebruik te maken van alternatieven voor Whatsapp en Facebook, ook voor communicatie met bewoners. De gemeente heeft deze laatste wens naast zich neergelegd:

Het inzetten van alternatieve technologische middelen door de gemeente is gewenst, maar de overstap van WhatsApp naar Signal kan alleen als de meeste burgers daarin meegaan om de dienstverlening te garanderen. Vaak loopt de gemeente achter de feiten aan. Het is ook de vraag of de alternatieven de gemeente in staat stellen een groot bereik te realiseren.

Daarnaast geeft de gemeente als reden dat het met Signal technisch niet mogelijk is om meerdere medewerkers te laten reageren op berichten die via één bepaalde account binnenkomen.

16 november 2022 | Categoriën: amsterdam, open source