Bescherm je privacy met een online dubbelganger

22 juni 2012

Apple heeft afgelopen dinsdag een patent verkregen voor een toch wel intrigerend idee: bescherm je privacy door persoonsgegevens te verspreiden die voor een deel kloppen, maar voor een deel ook niet.

Een cloning service, zo is het idee, creëert een dubbelganger met bijvoorbeeld jouw geboortedatum en haarkleur, maar met andere interesses, zeg manden weven. Vervolgens gaat de dienst in jouw naam automatisch zoekopdrachten geven en op de resultaten klikken, op advertenties klikken, enquêtes invullen, chatten, emails versturen en bestellingen plaatsen. Met een slimme kloondienst kan je bedrijven als Google en Facebook voor de gek houden en de profielen die ze over je hebben aangelegd zodanig vervuilen met onjuiste informatie dat ze onbruikbaar worden.

De uitvinder, Stephen Carter, legt in de patentaanvraag uit waarom we zo’n dubbelgangergenerator nodig hebben:

Users are growing uncomfortable with the amount of information marketers possess today about them and many feel it is an invasion of their privacy even if the marketing is currently considered to be lawful […] The electronic age has given rise to what is now known as thousands of ‘Little Brothers’, who perform internet surveillance by collecting information to form electronic profiles about a user not through human eyes or through the lens of a camera but through data collection.

Maar eh, heeft hij het dan ook niet gewoon over Apple? Her en der wordt al gespeculeerd dat Apple het patent niet heeft verworven met de bedoeling om een product op de markt te brengen dat trackers dwarsboomt, maar juist om te voorkomen dat anderen dit doen. Of misschien wil Apple een toepassing op de markt brengen die het verdienmodel van Google en Facebook onderuithaalt, maar ondertussen zelf gewoon doorgaan met mensen volgen via de iPhone. Hoe dan ook houdt Apple er blijkbaar rekening mee dat het idee van Carter zou kunnen werken.

Bij techsite de Register kijken ze ondertussen ook naar de praktische kant:

All we know for sure is that it’s going to be quite weird when basket-weaving kits that your anti-surveillance cloneware has ordered on eBay start arriving at your house.

Via Webwereld

22 juni 2012 | Categoriën: privacy | English