Driekwart Oranjeverenigingen verliest belastingvrijstelling

Vraag me niet hoe het komt, maar Oranjeverenigingen lijken grote moeite te hebben met de nieuwe transparantieregels van de Belastingdienst.

Enige tijd geleden zijn er strengere regels gekomen voor organisaties die in aanmerking willen komen voor belastingvrije giften. Zo moeten ze een website hebben en bekendmaken welke vergoedingen hun bestuursleden ontvangen. Als gevolg van deze aanscherping zijn ruim tweeduizend organisaties hun «anbi-status» kwijtgeraakt, zo meldde de NOS.

De Belastingdienst publiceert een keurig overzicht met gegevens over organisaties die de anbi-status hebben of hebben gehad. Het lijkt erop dat vooral Oranjeverenigingen moeite hebben met de nieuwe regels. Bij 6% van de organisaties is de anbi-status ingetrokken, maar bij organisaties met «oranje» in de naam is dat maar liefst 75%. Een voor de hand liggende slag om de arm: zolang de verklaring onduidelijk is, is het natuurlijk wat hachelijk om hier conclusies aan te verbinden.

Methode

Hier zijn de gegevens van de Belastingdienst en met dit R-script heb ik de gegevens geanalyseerd. Ik heb het ook voor andere veelvoorkomende termen gecheckt (organisaties met «ehbo», «christelijk», «jehova», «onderwijs», «amsterdam», «wereldwinkel» of «museum» in de naam), maar voor die organisaties wijkt het percentage niet zo extreem af.

3 juli 2014 | Categoriën: data, rstats | English