Brievenbusbedrijven massaal verhuisd

20 augustus 2012

Op 5 oktober 2012 organiseren de Internationale Socialisten (IS) een demonstratie tegen belastingontwijking, bij trustkantoor Intertrust tegenover het Amstelstation. In 2006 publiceerde SOMO een onderzoek naar Nederland als belastingparadijs, waarin de Parnassustoren aan de Locatellikade een belangrijke rol speelde. Op dat adres beheerde TMF volgens SOMO 1.633 brievenbusbedrijven, een getal dat sindsdien meerdere malen is aangehaald in de media en in de Kamer.

Inmiddels is TMF verhuisd naar Amsterdam Zuidoost en gefuseerd met Equity Trust; daarmee laat het concurrent Intertrust achter zich. Wat is er geworden van de overige trustkantoren uit het SOMO-rapport? Ze zijn massaal verhuisd, gefuseerd of overgenomen: van de toenmalige 13 grootste trustkantoren in Amsterdam zitten er nog maar 4 onder dezelfde naam op hetzelfde adres. In één geval was een politieinval aanleiding om de boel te verkopen. Verschillende banken zouden hun trustactiviteiten hebben verkocht vanwege het negatieve imago. Verder is de markt in beweging doordat private equity firms trustkantoren opkopen.

Door de verhuizing van TMF is Amsterdam Zuidoost een belangrijke lokatie geworden. Dat is te zien op de kaart, waar de situatie uit 2006 (grijs, niet zichtbaar als het kantoor nog steeds op dezelfde lokatie zit) wordt vergeleken met die in 2012 (rood). De omvang van de cirkels staat voor het aantal rechtspersonen. De aantallen voor 2006 komen uit het SOMO-rapport. De aantallen voor 2012 zijn volgens dezelfde methode verzameld: adressen van trustkantoren opzoeken in het DNB-register en vervolgens in het Handelsregister nagaan hoeveel rechtspersonen er op dat adres zitten (voor een bespreking van de methode zie het SOMO-rapport, p.24-25).

Update - Tijd en plaats van de demonstratie van de IS zijn aangepast.

20 augustus 2012 | Categoriën: amsterdam, data