Verkiezingen: hoe serieus zijn de kandidaten

18 maart 2018

Ruim duizend mensen hebben zich kandidaat gesteld voor de Amsterdamse gemeenteraad en de stadsdeelcommissies. GroenLinks, PvdA en VVD doen in alle 22 gebieden mee; D66 in 21; de SP in 9. Van de nieuwkomers doen met name DENK (16) en SAMEN (10) in veel gebieden mee. De Partij voor de Dieren en de Piratenpartij hebben uit principe besloten om niet mee te doen in de stadsdelen.

In hoeverre zijn alle duizend kandidaten ook serieus van plan om zitting te nemen in de raad of commissie waarvoor ze zich verkiesbaar hebben gesteld? Dat weet je nooit helemaal zeker, maar er valt wel iets over te zeggen. Er staan bijvoorbeeld verschillende Tweede Kamerleden op de kandidatenlijsten. De kans lijkt niet zo groot dat zij daadwerkelijk van plan zijn om in de Amsterdamse gemeenteraad of in een stadsdeelcommissie plaats te nemen.

De volgende Kamerleden staan op een kandidatenlijst: Joël Voordewind (ChristenUnie), Thierry Baudet (Forum voor Democratie), Bram van Ojik (GroenLinks), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), Lammert van Raan (PvdD), Peter Kwint (SP), Ronald van Raak (SP) en Mahir Alkaya (SP).

Dan zijn er mensen die zowel kandidaat zijn voor de gemeenteraad als voor een stadsdeelcommissie. Voor zover ik weet is het niet verboden om tegelijk in de gemeenteraad en een stadsdeelcommissie te zitten. Ik vermoed echter dat de meeste dubbelkandidaten niet van plan zijn om in allebei de organen zitting te gaan nemen. Als dat klopt, dan staan ze dus voor spek en bonen op één van de lijsten.

Er zijn 179 dubbelkandidaten. Hieronder als eerste een overzicht van de overlap bij partijen die momenteel niet in de gemeenteraad zitten en die tenminste één dubbelkandidaat hebben.

Met name bij SAMEN is er veel overlap. SAMEN is in december opgericht door politici uit Zuid en Nieuw-West. Ze doen in maar liefst tien gebieden mee, niet alleen de stadsdelen waar ze geworteld zijn, maar ook in Oost, West en Zuidoost. Daarnaast doen ze mee voor de gemeenteraad. Om al die lijsten te vullen hebben ze veel gebruik gemaakt van dubbelkandidaten.

Hieronder een vergelijkbare grafiek, maar dan voor de partijen die momenteel in de gemeenteraad zitten.

Bij de Partij voor de Dieren is er geen enkele overlap; logisch aangezien ze niet meedoen aan verkiezingen voor stadsdeelcommissies. Met name de Partij van de Ouderen en de VVD hebben veel dubbelkandidaten. Bij de VVD is driekwart van de kandidaten voor de gemeenteraad ook kandidaat voor een stadsdeelcommissie. Bij deze partijen de kans dus redelijk groot dat een kandidaat niet serieus van plan is om daadwerkelijk plaats te nemen in het orgaan waarvoor ze op de lijst staan - tenzij ze van plan zijn om tegelijk in de gemeenteraad en in een stadsdeelcommissie te gaan zitten.

Bron: Database Amsterdamse Politici. Het valt niet helemaal te garanderen dat het koppelen van namen altijd goed is gegaan.

18 maart 2018 | Categoriën: amsterdam, data