Gevoelstemperatuur

Het KNMI heeft in 2009 een methode ontwikkeld om op basis van temperatuur en wind de gevoelstemperatuur te meten. Gemiddeld komt een gevoelstemperatuur van –15 drie keer per jaar voor. «Dat valt met extra sjaals en een dikke muts nog wel door te komen.» En als mensen zich toch gek laten maken, dan is er altijd nog weerman Gerrit Hiemstra, die pleit voor nuchterheid en warme truien.

1. Januari 2010

Alleen diehard zwervers slapen nog buiten. «Vorig jaar zei een zwerver tegen ons mobiele team: ‘Lazer op, het is pas min achttien’. Maar nu zijn de meesten naar binnen. Ze zijn toch enigszins verstandig. Zeker nu het begint te waaien, voelt de kou toch onaangenaam.»

2. December 2010

December is in ruim veertig jaar niet zo koud geweest.

De Bond tegen het Vloeken neemt een ander standpunt in, en vindt het volgens een woordvoerder vandaag behoorlijk koud (De Speld).

3. Februari 2012

De gevoelstemperatuur was ’s ochtends op 7 februari uitzonderlijk laag. Op veel plaatsen zakte de gevoelstemperatuur rond zonsopkomst tot beneden de –25 graden.

De carnavalskoorts stijgt naar grote hoogten, maar het kwik blijft stevig achter. Bouwclubs zitten met bevroren emmers verf en werken op Siberisch koude locaties.

Hoewel het erg koud was en vele records werden gebroken was het niet genoeg voor een Elfstedentocht.

In Rusland halen ze hun schouders op voor het Nederlandse min 5. Min 36, dát is pas koud.

4. Maart 2013

In centraal Nederland was maart 2013 de koudste sinds 1962, in Engeland was het zelfs de koudste maart sinds 1883. De koude lucht werd met een uitzonderlijk sterke en standvastige stroming vanuit Siberië aangevoerd.

De woorden van het KNMI en Peter Timofeeff liegen er niet om: dit weekend wordt het Siberisch koud. Er gaat sneeuw vallen en de gevoelstemperatuur kan gaan dalen tot –15. Dat is toch niet normaal? … Collega-weerman Gerrit Hiemstra ziet maar één oplossing: ‘Laten we er maar een warme-truien weekend van maken’.

Tags: