Zijn vakbonden belangrijk? Hangt ervan af aan wie je het vraagt

12 november 2017

Een meerderheid van alle werknemers vindt vakbonden belangrijk of zelfs heel belangrijk, meldde het CBS. Maar dat geldt niet voor iedereen: vooral directeuren kunnen de vakbeweging wel missen. Niet echt verassend.

Ik heb de cijfers gecombineerd met een eerder gepubliceerde dataset over de tevredenheid van werknemers met hun salaris. De resultaten zie je hieronder.

Er is een redelijk sterk verband. Algemeen directeuren hebben weinig te klagen over hun inkomen en ze hechten weinig belang aan vakbonden. Schoonmakers zijn minder tevreden over hun salaris en hechten juist veel belang aan vakbonden.

Misschien nog wel interessanter is om te kijken welke beroepsgroepen afwijken van het patroon. Verpleegkundigen lijken solidariteit hoog in het vaandel te hebben: ze zijn redelijk tevreden over hun salaris, maar tegelijk hechten ze veel belang aan vakbonden.

Het tegenovergestelde geldt voor personeelsfunctionarissen. Personeelsfunctionarissen zijn minder tevreden met hun salaris dan verpleegkundigen, maar dat vertaalt zich niet in steun voor de vakbeweging. Misschien denken ze dat hun werk makkelijker zou zijn als werknemers zich niet zouden organiseren.

Bronnen: belang vakbond xlsx, tevreden met salaris xlsx, aantal werknemers xlsx.

12 november 2017 | Categoriën: data, vakbond | English