salonanarchist | leunstoelactivist

Zorgen deelauto’s voor meer ruimte op straat?

Het aantal deelauto’s in Amsterdam is gegroeid van 1.476 in 2013 naar 5.509 in 2017, meldt het Parool. De krant citeert een woordvoerder van Greenwheels:

Voor iedere auto die wij plaatsen, verdwijnen er elf uit het straatbeeld. Mensen nemen steeds vaker geen auto of ze doen hun auto weg omdat ze via deelbedrijven de beschikking hebben over een auto wanneer ze er behoefte aan hebben.

Als die verhouding ook voor andere aanbieders van deelauto’s geldt, dan zou dat de afgelopen jaren tienduizenden auto’s hebben gescheeld. Dat is een interessant gegeven, in een stad waar auto’s onevenredig veel schaarse ruimte innemen.

In de totaalcijfers valt dat echter niet terug te vinden. Volgens het CBS is het aantal personenauto’s in Amsterdam ongeveer gelijk gebleven tussen 2013 en 2016 (er is een lichte groei van 229 duizend naar 231 duizend, maar tegelijk is de bevolking ook gegroeid).

Blijkbaar lossen deelauto’s niet automatisch het Amsterdamse ruimteprobleem op. Daarvoor zullen keuzes moeten worden gemaakt over de manier waarop we de ruimte gebruiken.

Tags: