Honderden fietsers demonstreren voor schone lucht en ruimte op het fietspad

23 september 2017

IMG_6372

Op vrijdagavond 22 september reden totaal vijfhonderd fietsers - van doorgewinterde activisten tot jonge ouders - demonstratief dwars door de Amsterdamse avondspits om schone lucht en ruimte op het fietspad op te eisen. Veel mensen langs de route lieten hun steun voor de actie merken, al reageerden sommige automobilisten en scooterrijders minder enthousiast.

Een belangrijk doel is dat het fietspad scootervrij wordt. Eén van de organisatoren, Reinder Rustema: «Eindelijk manifesteerden fietsers zich eens tegen de snorfiets. Dat is voor het eerst. En dan gelijk honderden». Ondanks de brede steun voor scootervrije fietspaden, lijkt de Tweede Kamer een beslissing voor zich uit te schuiven, aldus Teeja Arissen van de Fietsersbond Amsterdam.

Op 3 oktober worden er verschillende petities overhandigd. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart worden meer acties georganiseerd om schone lucht en meer ruimte voor fietsers en voetgangers op de agenda te zetten.

De actie is georganiseerd door Milieudefensie, Fietsersbond, wijkcentrum D’Oude Stadt en de groep Fietspad Terug, allen verenigd in het bewonerscollectief Schone Lucht en Ruimte. Petities hier en hier. Mail foto’s van de demonstratie.

Bijgewerkt zondag 24 september

23 september 2017 | Categoriën: amsterdam, fiets