Subsidies en topinkomens in Amsterdam

7 mei 2017

Amsterdam gaf in 2015 subsidie aan 38 organisaties die hun bestuurders meer betaalden dan de inkomensnorm die de gemeente hanteert voor zijn eigen personeel. Dat blijkt uit een overzicht dat raadslid Johnas van Lammeren (PvdD) heeft opgevraagd. Van Lammeren: «Dit is niet uit te leggen aan de Amsterdammer, én aan de werknemer […] Ik snap dat er soms uitzonderingen kunnen zijn, maar daarvoor is deze lijst veel te lang.»

Achtendertig instellingen lijkt misschien niet zo veel, als je bedenkt dat meer dan duizend organisaties subsidie hebben gekregen. Maar het verandert als je naar de bedragen kijkt. In 2016 gaf de gemeente meer dan 169 miljoen euro subsidie aan organisaties die in 2015 de inkomensnorm hadden overschreden. Dat is 38% van het totale subsidiebedrag van dat jaar.

Het grootste bedrag aan subsidies ging naar Welzijn en Zorg en een fors deel van dat geld kwam terecht bij organisaties die de inkomensnorm hadden overschreden.

Sommige subsidieregelingen werden voor meer dan tachtig procent benut door organisaties die de inkomensnorm hadden overschreden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Subsidie Brede talentontwikkeling en Jongerenwerk Nieuwe Stijl Zuid en de Begrotingspost Subsidie Economie (Organisatiespecifiek). Met die laatste regeling werd Stichting Amsterdam Marketing gesubsidieerd.

De subsidieverordening verwijst niet naar de Amsterdamse norm, maar stelt wel dat subsidies kunnen worden geweigerd als de norm uit de landelijke WNT, die wat hoger ligt, wordt overschreden. Verschillende gesubsidieerde organisaties die de Amsterdamse norm overschreden, staan ook in de landelijke WNT-rapportage over 2015, met inkomens die oplopen tot bijna drie ton. Zij beroepen zich op overgangsrecht waardoor ze formeel niet in overtreding van de wet zijn (of daarmee de weigeringsgrond van de Amsterdamse subsidieregeling ook vervalt, is een vraag voor juristen).

Vijf jaar geleden verscheen op Nieuws uit Amsterdam een overzicht van organisaties die subsidie ontvingen terwijl ze hun bestuurders ruim boven de Balkenendenorm betaalden. Het ging om Hogeschool van Amsterdam / Universiteit van Amsterdam, Stichting Arkin, GGZ InGeest, ROC van Amsterdam, Cordaan, Reade, Stadgenoot, Rochdale en mogelijk het Concertgebouworkest. Al die namen staan ook op het lijstje dat Van Lammeren heeft gekregen, en sommige staan ook al in het subsidieoverzicht van 2017. Er verandert blijkbaar weinig.

Methode

Het overzicht met gesubsidieerde instellingen die de Amsterdamse norm overschreden is afkomstig van AT5. Informatie over verleende subsidies is te vinden in het subsidieregister van de gemeente (zie ook de toelichting daar: bepaalde subsidies zoals loonkostensubsidies zijn niet meegenomen). Organisaties die deel uitmaken van dezelfde groep heb ik als een geheel beschouwd.

7 mei 2017 | Categoriën: amsterdam, data