Topinkomens in de luwte

Vorig weekend leverde senator Roger van Boxtel kritiek op de nieuwe FNV-looneis van 900 euro (die de kloof tussen lage en hoge inkomens iets kleiner zou maken); hij vindt dit «echt te veel». Van Boxtel zelf kreeg er als bestuursvoorzitter van Menzis afgelopen jaar 5.000 euro bij, waarmee zijn beloning uitkwam op 389.000 euro.

De afgelopen anderhalf jaar zijn de veelverdieners bij (semi-) publieke instellingen een beetje in de luwte gehouden. Vanwege de invoering van een nieuwe norm heeft de overheid haar jaarlijkse overzicht van te hoge beloningen opgeschort.

Gegevens van Google Trends laten zien dat zoekopdrachten naar «topinkomens» in januari 2013 een piek lieten zien. In die maand is het laatste rapport (over inkomens uit 2011) gepubliceerd. Sindsdien is de belangstelling voor het onderwerp niet verdwenen, maar het niveau van januari 2013 is niet meer gehaald.

Ondertussen zijn er verschillende initiatieven om gegevens te analyseren uit de jaarverslagen van de instellingen zelf. Abvakabo FNV heeft zijn jaarlijkse Actiz 50 gepubliceerd, over topinkomens in de ouderenzorg. En de Volkskrant heeft een analyse gemaakt van 119 (semi-) publieke instellingen.

In het overzicht van de Volkskrant staan een stuk of 40 bestuurders die meer ontvangen dan de norm die inmiddels geldt voor nieuwe bestuurders (230.000 euro). En hun lijst is lang niet compleet: veel van de instellingen die in 2011 de hoogste beloningen betaalden ontbreken. Waaronder de werkgever van Roger van Boxtel, Menzis.

Kortom, we zullen pas een compleet beeld hebben als de overheid weer een nieuw overzicht publiceert, wellicht over een paar maanden.

Tags: