Wat zijn dan die liedjes waar je vrolijk van wordt

28 april 2012

De afgelopen week besteedden de media veel aandacht aan de promotie van Marolein van der Zwaag, die heeft aangetoond dat je door de muziek die je draait binnen enkele minuten iemands stemming kan veranderen. Indirect heeft dat ook invloed op het gedrag. “Nee, metal in het verkeer kan ik niet aanraden” (in de Gelderlander).

Omdat mensen nogal verschillen in hoe ze op muziek reageren liet Van der Zwaag haar proefpersonen zelf een afspeellijst kiezen en mochten ze vervolgens zelf voor elk nummer aangeven hoe energiek en hoe vrolijk ze ervan worden. De volgende stap is een zelflerende computer die je huidweerstand en huidtemperatuur meet en op die manier vaststelt hoe je op bepaalde nummers reageert. Zo’n computer kan ook vaststellen dat een vrolijk nummer zijn effect verliest omdat je het te vaak hebt gehoord.

Op basis van het onderzoek kan je niet zomaar zeggen welke liedjes welk effect hebben. In interviews heeft Van der Zwaag wel voorbeelden genoemd van liedjes die een bepaald effect op je stemming kunnen hebben.

Als het beluisteren van Jantje Smit de huidtemperatuur doet toenemen en de huid ook vochtiger maakt betekent het dat de luisteraar positiever en energieker, ofwel vrolijker wordt. (in het persbericht van de Rijksuniversiteit Groningen)

Nick Cave zal vaak vallen in het kwadrant lage energie en negatief, Manu Chao in hoge energie en positief. (in NRC Handelsblad)

Met bijvoorbeeld Enya om tot rust te komen en Limp Bizkit voor de broodnodige energie. (in het AD)

Gevraagd welke muziek ze zou moeten draaien voorafgaand aan haar promotie:

Iets vrolijks, zodat ik positief energiek word. Een liedje van de Beatles bijvoorbeeld. Het eerste wat me te binnen schiet, is Help! I need somebody. Maar ik weet eigenlijk niet of dat zo'n goed idee is. (in Trouw)

Ze benadrukt nog maar eens dat het effect van muziek van persoon tot persoon verschilt:

De één vindt de energieke muziek van metalband Limp Bizkit vrolijk, de ander deprimerend. (in NRC Handelsblad)

Neem Enya: dat is rustig, maar voor mij niet positief. Zo word ik ook niet blij van metalband Slipknot, maar wel van de Beatles. (in het AD)

Op internet zijn nog wel wat andere onderzoeken te vinden waarin gekeken is naar het effect van muziek op stemming. Uit deze publicatie (pdf) blijkt bijvoorbeeld dat Everybody’s trying to be my baby van de Beatles voor veel mensen vrolijk en energiek is, Let’s get it on van Marvin Gaye vrolijk maar sloom en Back where I belong van LL Cool J energiek en negatief. Wel een goed nummer trouwens.

28 april 2012 | Categoriën: muziek