Jan Paternotte, de snelste spreker van de gemeenteraad

25 februari 2018

Ik heb de verslagen gedownload van 205 raadsvergaderingen (en 1.116 commissievergaderingen) van de Amsterdamse gemeenteraad. Daar kan je ruim 38 duizend stukjes gesproken tekst van raadsleden uit destilleren. Bij elk stukje tekst staat vermeld hoe lang de spreker aan het woord was. In principe kan je dus berekenen hoe snel raadsleden spreken.

De grafiek hieronder laat de relatie zien tussen de spreektijd en het aantal woorden, voor de huidige raadsperiode (zie Methode voor de slagen om de arm):

Er is een stevige correlatie: hoe langer sprekers aan het woord zijn, hoe meer woorden ze uitspreken (rangcorrelatie van 0.95), wat op zich niet verassend is. De doorsnee snelheid is ruim 158 woorden per minuut, maar de ene spreker is de ander niet. De rode stippen verwijzen naar teksten van Jan Paternotte, de snelste spreker van de gemeenteraad (inmiddels is hij Tweede Kamerlid geworden). Hij haalde deze raadsperiode normaal gesproken ruim 185 woorden per minuut.

Nou is het niet zo dat hij als een gek zijn tekst afraffelt. Hier is een voorbeeld (vanaf plm 59 minuten) waar Paternotte het woord voert met een voor hem karakteristieke snelheid. Ter vergelijking, het verhaal van Daniel van der Ree (vanaf plm 6:08) zit dicht bij de mediane snelheid voor alle raadsleden in de huidige raadsperiode.

Je moet voorzichtig zijn om de uitkomsten te vergelijken met cijfers uit andere bronnen, maar met die slag om de arm: Paternotte spreekt sneller dan een gemiddelde radionieuwslezer van de BBC, maar iets langzamer dan een radionieuwslezer bij de Franse RF of de Italiaanse RAI (om nog maar te zwijgen over de Spaanse RNE).

Hieronder een ranglijstje van de snelste sprekers van de raad, per periode, met tussen haakjes de mediaan voor het aantal woorden per minuut. Let wel, de verschillen zijn vrij klein. Jan Paternotte was in de vergaderingen van de huidige periode de snelste spreker, maar daaruit kan je nog niet concluderen dat hij in z’n algemeenheid een snellere spreker is dan bijvoorbeeld Sofyan Mbarki.

Raadsperiode 2014–2018
Paternotte, J.M. (186.2)
Mbarki, S. (184.6)
Poorter, M.F. (184.5)
Groen, R.J. (180.0)
Dantzig, R.H. van (180.0)
Vink, B.L. (177.4)
Kwint, J.P. (177.1)
Vroege, J.S.A. (176.8)
Roosma, F. (176.5)
Boomsma, D.T. (175.4)

Raadsperiode 2010–2014
Paternotte, Jan (176.4)
Poorter, Maarten (174.9)
Manuel, Ivar (165.0)
Goede, Marco de (162.9)
Bouwmeester, Gerolf (162.9)
Ivens, L.G.F. (162.9)
Velzen, G. van (160.2)
Roemburg, Evelien van (159.2)
Winsemius, Rik (158.4)
Evans-Knaup, Roderic (155.5)

Raadsperiode 2006–2010
Burg, E. van der (161.8)
Bergervoet, M. (161.8)
Manuel, Ivar (161.5)
Unver, Emre (160.0)
Goede, Marco de (160.0)
Geurts, B. (158.2)
Garde, M.C. van der (158.2)
Roos, D.J. (154.6)
Pligt, Maureen van der (153.3)
Verweij, H. (153.1)

UPDATE - Terechte kritiek op de grafiektitel.

Methode (en een update over open raadsinformatie)

Voor deze analyse heb ik gebruik gemaakt van de ‘oude’ raadsinformatie. Toen ik bijna klaar was, verscheen een persbericht dat raadsinformatie nu beschikbaar is als open data. De gemeente doet mee aan het prijzenswaardige project Open Raadsinformatie, dat als doel heeft om de raadsinformatie van meer dan honderd gemeenten op uniforme wijze beschikbaar te stellen als open data. Zo worden de gegevens beter toegankelijk voor journalisten, onderzoekers, app-ontwikkelaars en alle andere geïnteresseerde burgers.

Amsterdamse raadsleden dringen al lange tijd aan op open raadsinformatie. De deelname aan Open Raadsinformatie moest in die behoefte voorzien. Helaas zijn op dit moment alleen raadsverslagen en uitslagenlijsten beschikbaar, en alleen in pdf-vorm. Daarmee steekt de transparantie van de Amsterdamse besluitvorming pover af bij gemeenten als Utrecht.

Open State, een organisatie die een belangrijke rol speelt in het project Open Raadsinformatie, laat weten dat leverancier NotuBiz als pilot op dit moment alleen agenda’s en agendapunten ontsluit. Zij evalueren momenteel samen met VNG en hun klanten of ze in de toekomst meer gegevens en functionaliteit toe kunnen voegen.

Maar goed, voor nu heb ik dus gebruik gemaakt van het ‘oude’ systeem. De zoekfunctie die daaraan gekoppeld is is niet optimaal, maar in dit geval viel dat te omzeilen door de sitemap te scrapen.

De hoeveelheid genotuleerde tekst varieert nogal; vanaf 2015 is er meer tekst beschikbaar dan in voorgaande jaren. Ook is de spreeksnelheid in recentere jaren hoger: een mediaan van 158 wpm voor de huidige periode, tegenover ongeveer 145 wpm daarvoor. Waar dat precies aan ligt weet ik niet, maar het lijkt erop dat de vergaderingen in het verleden minder zorgvuldig zijn genotuleerd. Voor 2015 komt het regelmatig voor dat er geen of bijna geen tekst genotuleerd is. Al met al lijkt het erop dat de gegevens voor de huidige periode het meest betrouwbaar zijn.

Op de grafiek zijn enkele outliers niet zichtbaar. Ook heb ik de spreekteksten van de voorzitters van de raadsvergaderingen bij de analyse buiten beschouwing gelaten; daar zit wat meer ruis in. Het berekenen van de spreeksnelheid van individuele raadsleden heb ik beperkt tot personen die minstens 50 keer aan het woord zijn geweest.

Dit script laat zien hoe ik de gegevens heb verzameld en geanalyseerd.

25 februari 2018 | Categoriën: amsterdam, data, open data | English