CBS Statline is vernieuwd

20 mei 2018

Voor heel veel mensen vormt Statline de toegang tot de cijfers van het CBS. Het is dan ook best groot nieuws dat Statline compleet is vernieuwd. Voor mensen die moeite hebben met overstappen blijft de oude versie tot na de zomer in de lucht, maar dan moet iedereen eraan geloven. Wat betekent dit?

Er zijn momenteel vier ingangen om toegang te krijgen tot dezelfde gegevens: de ‘gewone’ Statline, het Dataportaal, de API en de Feed.

Statline lijkt vooral gericht op het algemene publiek. Je krijgt tabellen op je scherm te zien en je kan de gegevens als grafiek weergeven. De manier waarop je gegevens selecteert binnen een tabel is veranderd ten opzichte van het ‘oude’ Statline. «Het belangrijkste is dat je ziet dat je de data kunt ‘slepen’,» aldus het CBS.

Het Dataportaal is eigenlijk bedoeld als hulpmiddel voor mensen die de API gebruiken, maar je kan het ook gebruiken om handmatig gegevens te zoeken en te downloaden. Je kan altijd doorklikken naar een voorvertoning in Statline als je de tabel toch op je scherm wil zien.

Enkele verschillen tussen Statline en Dataportaal:

Dan zijn er nog de API en de Feed. De API is bedoeld voor mensen die apps bouwen met CBS-gegevens. De Feed is bedoeld voor bulkdownloads. De Feed is denk ik ook handig als je een script schrijft om een analyse of rapportage te maken en je wil als onderdeel van dat script de (meest recente) gegevens downloaden.

Bij het downloaden van gegevens moet je er rekening mee houden dat er twee soorten datasets worden aangeboden, waarbij verschillende termen door elkaar worden gebruikt (ik hoop dat ik alles correct heb geïnterpreteerd):

Welk type data je moet downloaden zal afhangen van het doel waarvoor je de gegevens wil gebruiken, maar voor verdere verwerkingen zal het tweede type vaak handiger zijn. Let op: bij Statline krijg je afhankelijk van het type dat je kiest een komma of een punt als scheidingsteken voor decimalen.

Dan nog wat losse punten:

Bij de aankondiging van het nieuwe Statline werd uitgelegd dat de nieuwe techniek het mogelijk maakt om de zoekfunctie in de toekomst te verbeteren. Dat klinkt interessant.

Tenslotte nog een tip voor regelmatige gebruikers van CBS-data: de handleiding CBS Open Data Services geeft meer inzicht in hoe de gegevens georganiseerd zijn. In het Dataportaal vind je een link om de handleiding te downloaden.

De nieuwe Statline is op 2 november 2017 live gegaan. Aanvankelijk zou de oude versie nog zes maanden in de lucht blijven, maar die periode is verlengd.

20 mei 2018 | Categoriën: Geen