Pittige wiskundeopdrachten

Van Codeyear ontvang ik elke week een mail met huiswerk om stap voor stap te leren programmeren. Op deze pagina las ik de tip (‘highly recommended’) om je daarnaast in te schrijven bij Euler, waar je in de praktijk kan oefenen met de vaardigheden die je bij Codeyear hebt geleerd. Euler is een website met wiskundeopdrachten, maar de opdrachten zitten vaak zo in elkaar dat je wel moet programmeren om ze op te kunnen lossen. Een voorbeeld:

The prime factors of 13195 are 5, 7, 13 and 29. What is the largest prime factor of the number 600851475143?

De aanpak bij Euler is een tikkeltje spartaans. Als je bij Codeyear vastloopt kan je op een forum terecht voor aanwijzingen. Bij Euler word je pas op het forum toegelaten nadat je het goede antwoord hebt gegeven. Je hoeft ze ook niet te mailen:

Please do not contact Project Euler if you are unable to solve a particular problem. If you can’t solve it, then you can’t solve it!

De eerste opdrachten zijn te doen, maar wel pittig. Ik heb een voorgevoel dat het niveau steil omhoog zal gaan, dus ik ben benieuwd hoe lang ik dit vol ga houden. Op de site valt te lezen dat ruim 200.000 mensen tenminste één goed antwoord hebben ingediend. Waarschijnlijk is een groot deel daarna al snel afgehaakt: tot nog toe is 18% erin geslaagd om tenminste 25 vragen op te lossen.

Bij het plaatsen van dit bericht had ik 9 problemen opgelost, aan de teller hierboven kan je zien of ik sindsdien verder ben gekomen.