Amsterdam: raadslid wil informatie over besluitvorming toegankelijk maken

Een tijdje terug heb ik een analyse gemaakt van het stemgedrag over moties en amendementen in de gemeenteraad van Amsterdam. Het was makkelijk om aan de gegevens te komen: op de website van gemeenteraad kan je een Exceldocument downloaden met uitslagen vanaf 2013. Maar als je de gegevens wil analyseren stuit je al snel op problemen. De manier waarop stemmingen zijn beschreven is allesbehalve consistent, waardoor de gegevens flink moeten worden opgeschoond. Ik hou wel van een beetje knutselen met regex, maar dit is eigenlijk niet normaal meer.

Maar vandaag is er goed nieuws: raadslid Zeeger Ernsting heeft een voorstel ingediend voor Ā«radicale transparantieĀ». Hij beschrijft dat veel gemeentelijke informatie op zich openbaar is, maar dat die informatie vaak verstopt zit in pdf-documenten die nauwelijks te vinden zijn als je niet precies weet waar je naar op zoek bent.

Dat moet veranderen. Ernsting stelt daarom voor om zowel raadsinformatie als andere gemeentelijke informatie beschikbaar te stellen als makkelijk doorzoekbare open data.

Het Pythonscript waarmee ik de gegevens over moties en amendementen heb opgeschoond is hier beschikbaar.