Amsterdamse raadsleden stellen vooral vragen over stadsdeel Centrum

5 februari 2017

De gemeenteraad heeft een vernieuwde website met raadsinformatie (via AT5) waar je bijvoorbeeld op kan zoeken hoe raadsleden hebben gestemd, welke moties en amendementen ze hebben ingediend en welke vragen ze hebben gesteld. De belofte van open raadsinformatie is hiermee nog niet ingelost,[1] maar je kan er wel wat mee. Bijvoorbeeld: nagaan welke straten worden genoemd in raadsvragen (er zitten een paar haken en ogen aan, zie hieronder Methode).

Het kaartje laat zien welke straten zijn genoemd in raadsvragen. Vooral het centrum staat in de belangstelling. Het gebied buiten de ring krijgt weinig aandacht en dat geldt ook voor grote delen van Noord en Oost. De grafiek hieronder laat de aantallen per stadsdeel zien, waarbij ik heb gecorrigeerd voor het aantal inwoners.

Het beeld is duidelijk: straten in stadsdeel Centrum worden het vaakst genoemd. Relatief gezien zelfs bijna tien keer zo vaak als straten in Zuidoost, het stadsdeel dat het minste aandacht lijkt te krijgen van de gemeenteraad.

Is dat erg? Aan de ene kant komen veel Amsterdammers wel eens in het centrum en hebben ze een mening over wat daar gebeurt. Dus is het logisch dat gemeenteraadsleden wat meer aandacht hebben voor stadsdeel Centrum dan voor de rest van de stad. Aan de andere kant is het verschil wel groot en spelen er buiten het centrum ook zaken die de aandacht verdienen - denk bijvoorbeeld aan gentrification, etnisch profileren of fijnstof.

Type hieronder enkele letters om te kijken of de gemeenteraad vragen heeft gesteld over jouw straat (werkt niet met iOS / Safari, sorry).

Methode

Informatie over raadsvragen heb ik gedownload van de website van de gemeenteraad. Straatnamen heb ik uit dit bestand van de gemeente gehaald. Vervolgens heb ik gecheckt hoe vaak de straatnamen voorkomen in de tekst van raadsvragen. In de bijna 1.200 vragen wordt ruim 750 keer een straatnaam genoemd.

Sommige straatnamen heb ik buiten beschouwing gelaten. Amstel bijvoorbeeld, omdat dit het adres van de gemeente is dat altijd vermeld wordt. Daarnaast de straatnamen Samenwerking, Overleg, Inzet, Vertrouwen, Brink, Rusland. Even goed kan het voorkomen dat een woord wordt herkend als straatnaam terwijl er eigenlijk iets anders mee wordt bedoeld (bijvoorbeeld de naam Overtoom). Daarnaast zullen er ongetwijfeld ook vragen worden gesteld over lokaties zonder dat daarbij een straatnaam wordt genoemd.

Een ander praktisch punt is dat de tekst meestal zowel de vraag als de beantwoording bevat. Het kan daarom voorkomen dat een straatnaam niet wordt genoemd in de oorspronkelijke vraag, maar toch wordt meegeteld, omdat hij wordt genoemd in het antwoord op de vraag.

De coördinaten van de straten heb ik opgezocht met de Bing Maps api.


  1. Op initiatief van raadslid Zeeger Ernsting heeft de gemeenteraad besloten dat raadsinformatie beschikbaar moet komen als open data. Dat betekent dat je per raadslid bijvoorbeeld kan opzoeken wat ze gestemd hebben, maar ook dat die informatie beschikbaar komt in een vorm die je eenvoudig geautomatiseerd kan doorzoeken en analyseren. Dat laatste is nog niet het geval. Zo valt bij moties en vragen niet op een eenduidige manier te achterhalen wie de indiener was. Ook valt het stemgedrag van raadsleden niet eenduidig te koppelen aan de tekst van het voorstel waarover is gestemd. Informatie over moties en amendementen kan je downloaden als Excelbestand, maar het verwerken van die gegevens is (nog steeds) een hachelijk avontuur. De gemeente heeft afgelopen november laten weten dat de open raadsinformatie per september 2017 beschikbaar komt.  ↩

5 februari 2017 | Categoriën: amsterdam, data, open data